niedziela, 21 sierpnia 2016

Chutney z czarnej porzeczki i czerwonej cebuli


Ten chutney, to wymarzony dodatek do deski serów, pasztetów, kaczki i królika. Zaryzykuję i powiem też, ze do wątróbki, chociaż to zamierzam dopiero sprawdzić :-).
Składniki:
2 łyżki bezzapachowego oleju
5 czerwonych cebul pokrojonych w drobną kostkę
500g obranych czarnych porzeczek
2 papryczki chilli drobno posiekane
kawałek imbiru (ok. 3 cm) obranego i utartego na drobnej tarce
igiełki z 2 gałązek rozmarynu (posiekane)
3 łyżki brązowego cukru
kawałek cynamonu (5-6 cm)
3 goździki
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/3 szklanki octu balsamicznego


Sposób przygotowania:
  1. W szerokim naczyniu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj powoli, nie powinna się zrumienić.
  2. Dodaj porzeczki i gotuj chwile razem z cebulą, aż puszczą sok.
  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, podlej octem i winem i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. 
  4. Chutney jest gotowy, gdy cebula i porzeczki są zupełnie miękkie, a całość ma konsystencję marmolady.