makaron spaghetti
odrobina masła
1 posiekany ząbek czosnku
4 plastry surowej, wędzonej szynki (np. parmeńskiej) pokrojonej w kostkę
250 g dokładnie oczyszczonych kurek
1 łyżeczka listków tymianku
sos:
2 jajka
4 łyżki słodkiej śmietany (wystarczy 12%)
2 łyżki utartego sera parmezan plus trochę do posypania gotowego dania
poza tym:
garść rukoli
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Wstaw makaron i ugotuj al dente.
- Gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek, a gdy się zeszkli - szynkę. Podsmaż szynkę, aby się lekko zrumieniła, dodaj grzyby i tymianek i smaż razem do czasu, aż grzyby będą miękkie. Na koniec posól i dopraw pieprzem.
- W miseczce rozbełtaj jajka na sos, dodaj śmietanę i ser oraz szczyptę soli, wymieszaj.
- Gotowy makaron przecedź i natychmiast przełóż na patelnię z gorącymi kurkami, szybko wymieszaj i od razu dodaj masę jajeczną. Wymieszaj wszystko, żeby sos jajeczno - serowy nieco zgęstniał na gorącym makaronie.
- Makaron podaj posypany natką pietruszki, płatkami parmezanu, mielonym pieprzem i listkami rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz