masło kurkowe:
50g miękkiego masła (użyłam
masła Kerrygold)
1 szalotka
1 ząbek czosnku
10 igiełek rozmarynu
125g kurek (mrożone trzeba
rozmrozić, opłukać i poczekać aż obeschną), można użyć borowików lub
podgrzybków)
sól, pieprz mielony
ponadto:
1 opakowanie (420g) gotowego,
zrolowanego ciasta francuskiego (jeśli macie wybór, to lepiej, żeby było ono na
maśle)
40g sera cheddar utartego na
drobnej tarce (użyłam sera cheddar mature Kerrygold)
1 żółtko
1 mała gałązka rozmarynu
sól
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania masła grzybowego. Na 1/3 ilości masła zeszklij pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Dodaj rozmaryn oraz kurki i smaż na małym ogniu przez około 10 minut.
- Zawartość patelni przełóż w całości do miseczki i zmiksuj blenderem na krem. Dodaj resztę miękkiego masła i rozetrzyj na jednolitą masę. Posól dość obficie i dopraw pieprzem.
- Rozmrożone ciasto francuskie rozwiń na stolnicy. Na połowie ciasta (tej wzdłuż dłuższego boku) rozprowadź masło grzybowe tak, aby jego warstwa była mniej więcej równej grubości. Masło grzybowe posyp 2/3 ilości utartego sera. Ciasto złóż na pół przykrywając farsz drugą połową ciasta.
- Złożone ciasto lekko dociśnij i pokrój w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5-2 cm.
- Każdy pasek okręć dwukrotnie jak spiralkę i połóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane paluszki posmaruj żółtkiem, posyp resztą sera, posiekanym rozmarynem i solą.
- Paluszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piecz 30 minut, aż zrobią się pulchne i złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz