trufle:
300 g
gorzkiej czekolady
100 g masła
(użyłam masła Kerrygold, które po wyjęciu z lodówki nie jest twarde jak skała, co w przypadku trufli ma znaczenie)
100 ml kremówki
3 łyżki
koniaku lub wiśniówki
ok. 20 szt
blanszowanych migdałów
puder:
20 – 25g
liofilizowanych malin (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)
1 łyżka
suszonych płatków dzikiej róży
1 łyżka cukru
pudru
Sposób
przygotowania:
Masa
czekoladowa:
- W misce umieść połamaną na kawałki czekoladę. Dodaj do niej miękkie masło.
- W małym rondelku zagotuj śmietanę i wlej gotującą do czekolady z masłem. Dodaj alkohol.
- Masę w misce mieszaj, aż do rozpuszczenia się masła i czekolady, w razie potrzeby miskę można na chwilę umieścić w naczyniu z odrobiną gorącej wody.
- Kiedy masa czekoladowa uzyska jednolitą, aksamitną konsystencję, przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Puder:
- Składniki pudru zmiel w młynku na drobny proszek.
- Proszek przesyp przez drobne sitko, aby wyeliminować grubsze frakcje i uzyskać idealnie miałki puder.
Trufle:
- Schłodzoną masę czekoladową wyjmij z lodówki.
- Łyżeczką nabierz porcję masy wielkości śliwki, w środku umieść migdał, rękami nadaj trufli kształt kulki i obtocz ją w pudrze tak, aby pokryła się nim ze wszystkich stron.
- Tak samo postąp z pozostałą ilością masy, powinno wyjść około 20-25 trufli.
Trufle można
przechowywać w lodówce do tygodnia, ale podawać należy w temperaturze
pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz