czwartek, 1 grudnia 2016

Trufle czekoladowe z migdałami w malinowo-różanym pudrze

Składniki (na ok. 20-25 sztuk):

trufle:
300 g gorzkiej czekolady
100 g masła (użyłam masła Kerrygold, które po wyjęciu z lodówki nie jest twarde jak skała, co w przypadku trufli ma znaczenie)
100 ml  kremówki
3 łyżki koniaku lub wiśniówki
ok. 20 szt blanszowanych migdałów

puder:
20 – 25g liofilizowanych malin (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)
1 łyżka suszonych płatków dzikiej róży
1 łyżka cukru pudru


Sposób przygotowania:

Masa czekoladowa:

  1. W misce umieść połamaną na kawałki czekoladę. Dodaj do niej miękkie masło. 
  2. W małym rondelku zagotuj śmietanę i wlej gotującą do czekolady z masłem. Dodaj alkohol. 
  3. Masę w misce mieszaj, aż do rozpuszczenia się masła i czekolady, w razie potrzeby miskę można na chwilę umieścić w naczyniu z odrobiną gorącej wody. 
  4. Kiedy masa czekoladowa uzyska jednolitą, aksamitną konsystencję,  przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Puder:

  1. Składniki pudru zmiel w młynku na drobny proszek. 
  2. Proszek przesyp przez drobne sitko, aby wyeliminować grubsze frakcje i uzyskać idealnie miałki puder.
Trufle:

  1. Schłodzoną masę czekoladową wyjmij z lodówki. 
  2. Łyżeczką nabierz porcję masy wielkości śliwki, w środku umieść migdał, rękami nadaj trufli kształt kulki i obtocz ją w pudrze tak, aby pokryła się nim ze wszystkich stron. 
  3. Tak samo postąp z pozostałą ilością masy, powinno wyjść około 20-25 trufli.
Trufle można przechowywać w lodówce do tygodnia, ale podawać należy w temperaturze pokojowej.