czwartek, 8 grudnia 2016

Trufle kokosowe z serkiem mascarpone, białą czekoladą i migdałami

Składniki (ok. 30 szt):
300g białej czekolady
250g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła
2 wafelki (wielkości Princessy) o smaku kokosowym
30 blanszowanych migdałów
1 małe opakowanie wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:
  1. Czekoladę pokrusz na kawałki i rozpuść w naczyniu ustawionym na rondelku z gotującą wodą, dodaj masło i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  2. W misce rozetrzyj serek mascarpone na krem i stopniowo dodawaj masę czekoladową mieszając. Powinien powstać gęsty, aksamitny krem.
  3. Dodaj do kremu posiekane wafle, zamieszaj i pod przykryciem wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
  4. Wiórki kokosowe wysyp do płytkiej miseczki.
  5. Ze schłodzonej masy łyżeczką formuj małe kulki, w środku każdej z nich umieść 1 migdał. Kulki obtaczaj w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.