poniedziałek, 22 maja 2017

Pesto szparagowe z zieloną pietruszką, cząbrem, kozim serem i sardelami

Składniki (na 1 słoik, ok. 3 porcje makaronu):
ok. 300-350g szparagów bez główek (główki szparagów ugotowane al dente przydadzą się do dekoracji makaronu)
1 ząbek czosnku
1 pęczek pietruszki
kilka gałązek cząbru
50g migdałów (mogą być nieobrane)
50g twardego koziego sera
4-5 filecików sardeli
ok. 8 łyżek oleju z orzechów włoskich
sól do smaku
mielony, zielony pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
  1. Szparagi ułóż na blaszce, posmaruj odrobiną oliwy i upiecz w piekarniku (20 minut w 180° C). Po przestudzeniu zmiksuj blenderem na pastę.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę i cząber drobno posiekaj, migdały zmiel albo drobno posiekaj, ser zetrzyj na najdrobniejszej tarce, sardele rozetrzyj na miazgę lub posiekaj.
  3. Wszystkie rozdrobnione składniki połącz ze sobą, dodaj olej i przypraw solą i zielonym pieprzem do smaku. 
Pesto szparagowe smakuje doskonale z makaronem, ale może być też dodatkiem do grzanek.