ok. 300-350g szparagów bez główek (główki szparagów ugotowane al dente przydadzą się do dekoracji makaronu)
1 ząbek czosnku
1 pęczek pietruszki
kilka gałązek cząbru
50g migdałów (mogą być nieobrane)
50g twardego koziego sera
4-5 filecików sardeli
ok. 8 łyżek oleju z orzechów włoskich
sól do smaku
mielony, zielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Szparagi ułóż na blaszce, posmaruj odrobiną oliwy i upiecz w piekarniku (20 minut w 180° C). Po przestudzeniu zmiksuj blenderem na pastę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę i cząber drobno posiekaj, migdały zmiel albo drobno posiekaj, ser zetrzyj na najdrobniejszej tarce, sardele rozetrzyj na miazgę lub posiekaj.
- Wszystkie rozdrobnione składniki połącz ze sobą, dodaj olej i przypraw solą i zielonym pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz