wtorek, 5 września 2017

Makaron spaghetti alla puttanesca z bakłażanem


Składniki (2 porcje):
makaron spaghetti lub inny - ilość na 2 porcje
2-3 łyżki oliwy
1 obrany i posiekany duży ząbek czosnku
1 mała, posiekana papryczka pepperoni (dowolnie)
4 dojrzałe pomidory (ok. 1/2 kg) obrane i pokrojone w kostkę
1 nieduży bakłażan pokrojony w kostkę
8-10 posiekanych filecików anchovies 
1/2 szklanki passaty pomidorowej
15-20 oliwek (użyłam czarnych, wędzonych)
1 łyżka kaparów
suszone oregano (dowolnie)
sól, pieprz mielony


Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i pepperoni (jeśli używasz), podsmaż do zeszklenia.
  3. Dodaj pomidory i bakłażana oraz anchovies, podsmażaj razem przez kilka minut, dolej passatę i duś warzywa do miękkości (ok. 10 minut).
  4. Na koniec do sosu dodaj oliwki i kapary, duś sos jeszcze tylko tyle, aby się podgrzały. Dopraw mielonym pieprzem i, jeśli trzeba, solą (kapary i anchovies są bardzo słone, więc swojego makaronu już nie dosalałam).
  5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć do sosu, wymieszaj i od razu podawaj posypany natką pietruszki i mielonym pieprzem oraz (ewentualnie) suszonym oregano.