Składniki (6 porcji):
nadzienie
owocowe:
500 g śliwek
150 g jeżyn
sok oraz skórka otarta z 1 limonki
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru trzcinowego (albo do smaku w zależności od tego, na ile
owoce są kwaśne)
kruszonka:
100 g pełnoziarnistej mąki pszennej (typ 650)
50 g płatków owsianych
100 g cukru trzcinowego
80 g miękkiego masła
po 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu
1 łyżka posiekanych pistacji albo innych orzechów (dowolnie)
krem:
1 opakowanie serka mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki
1 pełna łyżka posiekanych listków werbeny cytrynowej (można zastąpić melisą cytrynową)
Sposób przygotowania:
1.
Śliwki pokrój na ćwiartki, dodaj
jeżyny, sok i skórkę z limonki, mąkę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2.
W misce umieść mąkę, dodaj płatki
owsiane, cukier, miękkie masło w kawałkach oraz przyprawy i orzechy (jeśli
używamy).
3.
Składniki kruszonki wymieszaj
i zagnieć palcami do momentu, aż
powstaną grudki.
4.
Połącz wszystkie składniki kremu i
dokładnie wymieszaj, odstaw na bok.
5.
Owoce rozłóż do 6 naczyń do
zapiekania, na owocach ułóż solidną warstwę kruszonki.
6.
Foremki wstaw do piekarnika
nagrzanego do 200° C i zapiekaj około 30 minut (crumble jest gotowy, gdy
kruszonka jest rumiana, a owoce pod nią się gotują).
7.
Crumble podaj na ciepło z
dodatkiem kremu limonkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz