czwartek, 28 września 2017

Śliwkowo-jeżynowy crumble z chrupiącą kruszonką i kremem limonkowym



Składniki (6 porcji):
nadzienie owocowe:
500 g śliwek
150 g jeżyn
sok oraz skórka otarta z 1 limonki
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru trzcinowego (albo do smaku w zależności od tego, na ile owoce są kwaśne)

kruszonka:
100 g pełnoziarnistej mąki pszennej (typ 650)
50 g płatków owsianych
100 g cukru trzcinowego
80 g miękkiego masła
po 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu
1 łyżka posiekanych pistacji albo innych orzechów (dowolnie)

krem:
1 opakowanie serka mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki
1 pełna łyżka posiekanych listków werbeny cytrynowej  (można zastąpić melisą cytrynową)


Sposób przygotowania:



1.      Śliwki pokrój na ćwiartki, dodaj jeżyny, sok i skórkę z limonki, mąkę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2.      W misce umieść mąkę, dodaj płatki owsiane, cukier, miękkie masło w kawałkach oraz przyprawy i orzechy (jeśli używamy).
3.      Składniki kruszonki wymieszaj i  zagnieć palcami do momentu, aż powstaną grudki.
4.      Połącz wszystkie składniki kremu i dokładnie wymieszaj, odstaw na bok.
5.      Owoce rozłóż do 6 naczyń do zapiekania, na owocach ułóż solidną warstwę kruszonki.
6.      Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i zapiekaj około 30 minut (crumble jest gotowy, gdy kruszonka jest rumiana, a owoce pod nią się gotują).
7.      Crumble podaj na ciepło z dodatkiem kremu limonkowego.