Składniki (3 porcje):
500 g mięsa z łopatki wieprzowej
sól, pieprz mielony
olej do smażenia
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
listki z 5-6 gałązek tymianku
1 cała gałązka rozmarynu
1 posiekana papryczka chilli lub chilli w płatkach
1 szklanka rosołu warzywnego lub mięsnego
1 łyżka masła
6 małych szalotek bez łusek
1 ząbek czosnku
150-200 g oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych (dałam same podgrzybki, ale mogą być inne grzyby lub ich mieszanka)
100 g chorizo pokrojonego w plasterki
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z tłuszczu i błon i pokrój w dużą kostkę, kawałki mięsa posól i popieprz.
- Na patelni podgrzej olej, obsmaż kawałki mięsa na rumiany kolor i przełóż je do rondla. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn i chilli, podlej połową rosołu i duś na małym ogniu około 30 minut.
- W tym czasie na tej samej patelni podgrzej masło, dodaj całe szalotki i czosnek, podsmaż do zeszklenia, a następnie dodaj grzyby i lekko posól. Podsmażaj razem do czasu, aż grzyby będą lekko zrumienione. Całą zawartość patelni przełóż następnie do rondla z mięsem, jeśli trzeba, dodaj więcej rosołu.
- Gulasz duś jeszcze około 30 minut lub do czasu, aż mięso zrobi się kruche, jeśli trzeba, podlej dodatkową ilością bulionu.
- Tuż przed końcem gotowania dodaj chorizo.
- Gotowy gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem, usuń gałązkę rozmarynu i dodaj śmietanę połączoną z mąką i 3-4 łyżkami wody, wymieszaj i zagotuj, aby sos zgęstniał. Przed podaniem posyp gulasz zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz