środa, 18 października 2017

Humus z buraczków z fetą i granatem


Składniki (na 1 średniej wielkości miseczkę):
3 średniej wielkości buraki upieczone lub ugotowane i obrane
1 opakowanie owczej fety (200g)
1 obrany ząbek czosnku
2 łyżki pasty tahini
1 łyżeczka mielonego kuminu
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek oliwy + więcej do podania
sól
pestki z 1/2 owocu granatu
posiekana natka pietruszki


Sposób przygotowania:
  1. W naczyniu do blendowania umieść buraki pokrojone w kostkę, dodaj trochę więcej niż połowę fety i czosnek. Wszystko razem zblenduj na idealnie gładką pastę.
  2. Dodaj tahinę, kumin, sok z cytryny i oliwę, zblenduj ponownie bardzo krótko. Dopraw do smaku solą.
  3. Przed podaniem skrop dodatkowo oliwą, posyp resztą pokruszonej fety, pestkami granatu i natką pietruszki.
Humus z buraczków podałam z indyjskim chlebkiem czapati.