Składniki (1 słoik):
1 łyżka oliwy
0,75 kg śliwek (gatunek dowolny)
2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w krążki
kawałek imbiru długości ok. 3-4 cm obrany i utarty na tarce
1 kawałek kory cynamonu
3 gwiazdki anyżu
kilka goździków
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki czerwonego octu winnego
sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Oliwę podgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż do miękkości nie rumieniąc.
- Śliwki przekrój na połówki, dodaj do podsmażonej cebuli i rozgotuj. Dodaj utarty imbir, wszystkie przyprawy i ocet.
- Smaż dalej jak powidła od czasy do czasu mieszając, aż chutney nabierze konsystencji marmolady.
- Dopraw do smaku solą i, jeśli trzeba, to również cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz