poniedziałek, 2 października 2017

Risotto z cydrem, dynią i borowikami


Składniki (2 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
3/4 szklanki wytrawnego cydru
1 gałązka rozmarynu
250g dyni utartej na drobnej tarce
0, 5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki masła
6-7 świeżych borowików średniej wielkości
1 czubata łyżka utartego parmezanu + więcej do posypania
sól, mielony pieprz


Sposób przygotowania:
  1. W rondlu podgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmaż do zeszklenia, dodaj ryż i podsmażaj dalej, aż ziarenka ryżu zrobią się lekko szkliste.
  2. Dolej cydr, dodaj rozmaryn i dynię, zamieszaj i dalej gotuj, aż większość cydru odparuje. Od tego momentu zacznij dodawać po trochu bulion dalej gotując i dość często mieszając (nie musisz zużyć całego bulionu, dodawaj go po trochu w miarę jak odparowuje).
  3. W międzyczasie pokrój grzyby (nogi na mniejsze kawałki, kapelusze na większe) i podsmaż na rozgrzanym maśle (1 łyżka) na złoty kolor dodając odrobinę soli i pieprzu.
  4. Gdy risotto jest prawie gotowe (ryż jest na zewnątrz miękki, ale nierozgotowany w środku), dodaj grzyby (część kapeluszy pozostaw do dekoracji), gotuj jeszcze minutę.
  5. Dodaj pozostałe masło i ser, jeśli to konieczne, dopraw do smaku solą. Dokładnie zamieszaj i od razu podawaj.
  6. Na porcjach risotto ułóż pozostałe grzyby, gałązkę rozmarynu, posyp świeżo zmielonym pieprzem i płatkami parmezanu.