środa, 15 listopada 2017

Bakłażany faszerowane jagnięciną z miętą i kuminem zapiekane z serem


Składniki (3 porcje, 1 porcja, to 2 połówki):
3 nieduże bakłażany

nadzienie:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 strączki chili
500g mielonego mięsa (jagnięcina lub wieprzowina)
4 – 5 pomidorów
pęczek kolendry lub natki pietruszki
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżka mielonego kuminu
½ szklanki kaszy pęczak
sól, pieprz
160g sera cheddar (użyłam cheddar vintage cheddar Kerrygold)



Sposób przygotowania:
  1. Opłukane bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Miąższ ponacinaj nożem uważając, aby nie uszkodzić skórki. Bakłażany posól, skrop oliwą i poukładaj na blaszce. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i podpiekaj przez około 30 minut, następnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. 
  2. Cebulę, czosnek i chili pokrój w drobną kostkę. Ser utrzyj na tarce. Pomidory pokrój w kostkę, kolendrę lub pietruszkę posiekaj. 
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i chili. Wszystko razem podsmaż do zeszklenia. 
  4. Dodaj mięso, smaż razem przez około 10 minut, aby mięso się lekko zrumieniło. 
  5. Dodaj pomidory, kolendrę (lub pietruszkę), miętę i kumin oraz sól i pieprz. Zamieszaj i duś pod przykryciem około 30 minut. 
  6. Z podpieczonych bakłażanów usuń miąższ zostawiając przy skórce warstwę o grubości 0,5-1 cm. Miąższ posiekaj i dodaj do gotującego się mięsa wraz z kaszą. Duś kolejne 15 minut. 
  7. Gotowy farsz połącz z połową sera, dokładnie wymieszaj. 
  8. Farszem napełnij połówki bakłażana, posyp pozostałym serem i wstaw do gorącego piekarnika (ta sama temperatura). Zapiekaj ok. 30 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.