Składniki (3 porcje, 1 porcja, to 2 połówki):
3 nieduże bakłażany
nadzienie:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 strączki chili
500g mielonego mięsa (jagnięcina lub wieprzowina)
4 – 5 pomidorów
pęczek kolendry lub natki pietruszki
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżka mielonego kuminu
½ szklanki kaszy pęczak
sól, pieprz
160g sera cheddar (użyłam cheddar vintage cheddar Kerrygold)
Sposób przygotowania:
- Opłukane bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Miąższ ponacinaj nożem uważając, aby nie uszkodzić skórki. Bakłażany posól, skrop oliwą i poukładaj na blaszce. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i podpiekaj przez około 30 minut, następnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
- Cebulę, czosnek i chili pokrój w drobną kostkę. Ser utrzyj na tarce. Pomidory pokrój w kostkę, kolendrę lub pietruszkę posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i chili. Wszystko razem podsmaż do zeszklenia.
- Dodaj mięso, smaż razem przez około 10 minut, aby mięso się lekko zrumieniło.
- Dodaj pomidory, kolendrę (lub pietruszkę), miętę i kumin oraz sól i pieprz. Zamieszaj i duś pod przykryciem około 30 minut.
- Z podpieczonych bakłażanów usuń miąższ zostawiając przy skórce warstwę o grubości 0,5-1 cm. Miąższ posiekaj i dodaj do gotującego się mięsa wraz z kaszą. Duś kolejne 15 minut.
- Gotowy farsz połącz z połową sera, dokładnie wymieszaj.
- Farszem napełnij połówki bakłażana, posyp pozostałym serem i wstaw do gorącego piekarnika (ta sama temperatura). Zapiekaj ok. 30 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz