środa, 3 stycznia 2018

Wietnamska sałatka z zielonej papai z dressingiem limonkowym i prażonymi orzeszkami


Sałatka z zielonej papai jest popularna zarówno w Tajlandii, jak i Wietnamie, co właśnie niedawno odkryłam. Istnieje wiele wersji tej sałatki, w Tajlandii, na przykład, występuje ona z dodatkiem np. kurczaka, czy krewetek, jak ta: klik, ale ta wietnamska, z samych warzyw, ziół i orzeszków jest tak pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca, słodka, słona, pikantna i kwaśna jednocześnie, że wietnamskie wspominki kulinarne zaczęłam właśnie od niej. Ale czym jest green papaya i skąd ją wziąć? Do tej pory byłam jednak przyzwyczajona do tego, że papaja ma kolor żółty. Zadałam więc to pytanie Gioan - kulinarnej guru z Hoi An, u której pobieraliśmy lekcje gotowania podczas pobytu w wietnamskiej stolicy obżarstwa. Gioan wytłumaczyła nam obrazowo: green papaya is baby, yellow is mummy. W dowolnym przekładzie: zielona papaja, to niedojrzała żółta papaja. I tyle. Tak się składa, że w Polsce łatwiej o niedojrzałą niż o dojrzałą, więc do dzieła. Sałatka z niedojrzałej papai:

Składniki (2 porcje):
1 mała zielona papaja (musi być jak najciemniejsza zielona i twarda)
1 marchewka średniej wielkości
spora garść liści mieszanych ziół: mięty, kolendry, ew. bazylii anyżowej
2 szalotki
2 płaskie łyżki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych (tym razem użyłam pistacji zamiast orzeszków ziemnych)
kawałki limonki do dekoracji

sos:
3 łyżki soku z limonki
1 - 1,5 łyżki cukru palmowego
1 łyżka sosu rybnego
1 czerwone chilli roztarte w moździerzu z 1 ząbkiem czosnku


Sposób przygotowania:
  1. Obierz papaję i pokrój je na cieniutkie paski, najlepiej przy pomocy nożyka do krojenia warzyw na spaghetti. 
  2. Obierz marchewkę i pokrój ją w ten sam sposób. 
  3. Szalotkę pokrój na cieniutkie piórka.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  5. W misce wymieszaj papaję, marchew, szalotkę i zioła, polej sosem i posyp uprażonymi orzeszkami. Udekoruj kawałkami limonki. Gotowe.