Składniki (4 porcje):
4 płaty śledzia solonego typu matjas
marynata:
1 szklanka wody
2-3 łyżki białego octu winogronowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 biała cebula pokrojona w piórka
relish buraczkowy:
2 łyżki oliwy
2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
1 duży burak ugotowany lub upieczony i utarty na grubej tarce
5-6 wędzonych śliwek
1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
2-3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka cukru
sól, pieprz do smaku
do podania:
ziarna słonecznika uprażone na suchej patelni
kiełki (użyłam kiełki buraka)
Sposób przygotowania:
- Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 2-3 godziny, w międzyczasie wymień wodę 1-2 razy.
- W rondelku zagotuj wszystkie składniki marynaty, odstaw do wystygnięcia.
- Odlej wodę ze śledzi, pokrój je na małe porcje i zalej przestudzoną marynatą. Wstaw do lodówki na całą noc.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj utartego buraka, pokrojone śliwki bez pestek, następnie dodaj wino, ocet oraz 1 łyżkę cukru. Gotuj jak powidła przez około 10-15 minut. Gotowy relish zmiksuj blenderem na pure i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na talerzach rozłóż po czubatej łyżce relishu, na nim poukładaj kawałki śledzia (osusz je z marynaty ręcznikiem papierowym) i piórkami cebuli z marynaty. Udekoruj kiełkami i posyp prażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz