To ciasto, to bardzo dobra alternatywa dla
tradycyjnych, świątecznych makowców, które są pracochłonne i kapryśne, w
dodatku szybko się starzeją. Ciasto makowe jest bardzo łatwe i szybkie w
przygotowaniu, zachowuje świeżość przez kilka dni, a połączenie nuty
pomarańczowej z żurawiną, orzechami i makiem, to kwintesencja świątecznych
aromatów.
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm)
Na większą tortownicę należy zwiększyć ilość
składników o 50%, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
2 jajka
220 drobnego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii
80g masła (użyłam masła Kerrygold)
70g mąki migdałowej lub orzechowej (zmielonych na miał migdałów lub
orzechów)
80g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g mielonego maku (należy kupić od razu zmielony)
200g kwaśnej śmietany (12%)
1 łyżka soku z pomarańczy lub olejku pomarańczowego
skórka starta z 1 dużej lub 2 małych pomarańczy
150g suszonej żurawiny bez cukru
100g grubo posiekanych orzechów włoskich
odrobina masła i bułki tartej do przygotowania boków tortownicy
do podania:
cukier puder
pestki z 1 małego owocu granatu
- W misce robota kuchennego ubij na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym albo ziarenkami wanilii. Stopniowo dodawaj stopione i przestudzone masło.
- Do miski dodaj po kolei wszystkie pozostałe składniki oprócz bakalii (mąkę wraz z proszkiem należy przesiać). Wszystko dokładnie wymieszaj (ręcznie) do połączenia składników. Na końcu dodaj bakalie i delikatnie wmieszaj je w masę makową.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Masę makową przełóż do tortownicy i wyrównaj wierzch.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C i piecz 40-45 minut. Przed wyjęciem z pieca sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o kilka minut.
Po przestygnięciu
ciasto posyp cukrem pudrem i udekoruj pestkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz