Składniki (ok. 40szt):
200g płatków migdałowych
200g suszonej żurawiny
(najlepiej bez cukru)
skórka otarta z 1 pomarańczy
50g mąki pszennej
120g masła
120g cukru
50 ml śmietany kremówki
1 tabliczka gorzkiej
czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (dowolnie)
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj płatki migdałowe, żurawinę, skórkę z pomarańczy i mąkę.
- W rondelku podgrzej masło z cukrem, zamieszaj, zestaw z ognia i dolej śmietanę. Pozostaw do przestygnięcia.
- Masę maślaną dodaj do bakalii i wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj porcje masy w dość dużych odstępach (około 1 łyżki masy na jedno ciastko).
- Ciasteczka piecz przez 12 minut w temperaturze 160° C do momentu, aż lekko się „rozleją” i nabiorą złotego koloru. Odstaw blachę do przestygnięcia florentynek, dopiero, gdy zesztywnieją, przełóż na talerz lub do pudełka.
Jeżeli chcesz uzyskać idealnie
okrągłe ciasteczka, zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze gorące, wytnij je
okrągłą foremką do ciastek. Nie jest to jednak konieczne, wszelkie
niedoskonałości świadczą tylko o urodzie tych pysznych ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz