wtorek, 21 maja 2013

Makaron penne z zielonymi szparagami i pesto ziołowo-sardelowym


Kiedy przychodzi maj i na rynku pojawiają się pierwsze nowalijki, chciałoby się od razu ugotować i zjeść wszystko. U mnie priorytet mają szparagi. Białe, zielone, białe, zielone, biało-zielone, gotowane, pieczone, na ciepło, na zimno..... Wciąż szukam nowych zastosowań, żeby się nimi nie znudzić gotując tylko zupę albo podając je jako dodatek do mięsa. Tym razem wybór padł na makaron, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, ale jaki pyszny...

Składniki (2 porcje):
makaron penne w ilości na 2 porcje
1 pęczek zielonych szparagów (ok. 8 szt.)
3 czubate łyżki drobno posiekanych, mieszanych ziół (u mnie były to liście czosnku niedźwiedziego i bazylia, można użyć pietruszki i bazylii, ale wtedy dobrze jest dodać 1 ząbek czosnku)
6 filecików z sardeli
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki utartego parmezanu
pieprz i sól
2 łyżki prażonych orzeszków pinii


Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, kiedy makaron się gotuje, przygotuj szparagi i pesto.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój je na kawałki o długości 4-5 cm i wrzucić do gotującej wody bez główek, po 3 minutach gotowania wrzuć główki i gotuj jeszcze 2 minuty (szparagi powinny pozostać al dente). Odcedź i trzymaj w ciepłym miejscu.
  3. Posiekane zioła i sardele zmiksuj z oliwą, sokiem z cytryny i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Ugotowany makaron przecedź zostawiając 2 -3 łyżki wody z gotowania w garnku. 
  5. Do pozostawionej wody dodaj pesto i wrzuć odcedzony makaron oraz ugotowane szparagi. Wszystko razem delikatnie wymieszaj, aby makaron pokrył się pesto, ale jednocześnie uważaj, żeby nie zmasakrować szparagów.
  6. Gotowy makaron rozłóż na porcje, posyp mielonym pieprzem oraz prażonymi orzeszkami pinii, ewentualnie kilkoma listkami bazylii.

1 komentarz:

  1. Ech, szparagi: ponoć można mrozić bez blanszowania, białe, obrane i zimą zupka, mniam, może zielone też......spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń