Mango i kaczka, to smaki dla siebie stworzone. W tej sałatce ważne jest, aby mango nie było zbyt mocno dojrzałe i soczyste, ma być słodkie, ale chrupiące. Pierś z kaczki można usmażyć dzień wcześniej i przechować w lodówce owiniętą w folię aluminiową, będzie łatwa do pokrojenia w cienkie plastry i pięknie różowa. Dressing, to ważny element tej sałatki, gdyż to on nadaje jej orientalny smak, dlatego koniecznie będzie potrzebny olej sezamowy, sos rybny, limonka i chilli, bez żadnych substytutów...
Składniki (2 porcje):
1 filet z kaczki o wadze ok. 250 g
2 łyżki sosu sojowego
2 duże garście kruchej sałaty porwanej na małe kawałki (może być lodowa, ja użyłam rzymskiej)
garstka listków kolendry
garstka listków mięty
1 różowa szalotka lub mała czerwona cebulka
1nieduże, ale dość twarde mango
2 łyżki ziaren sezamu uprażonego na złoto na suchej patelni
sos:
1 łyżka oleju sezamowego + 1 łyżka oleju arachidowego (ewentualnie tylko sezamowy)
sok z jednej limonki
1 płaska łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka sosu rybnego
1 czerwone chilli bardzo drobno posiekane
Sposób przygotowania:
- Opłukany filet z kaczki natrzeć sosem sojowym i odstawić na 30 min, żeby mięso przeszło smakiem (jeśli mamy czas, to na dłużej).
- Filet położyć na zimnej patelni skórą do dołu i podgrzewać na średnim ogniu, aż tłuszcz ze skóry się wytopi i zacznie skwierczeć, a skóra nabierze złotego koloru. Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 3-5 minut, odstawić na bok na ciepłej patelni, żeby mięso "doszło" w środku (powinno pozostać różowe, ale nie ociekające krwią).
- Porwane liście sałaty wymieszać z listkami kolendry i mięty, ułożyć na talerzach.
- Cebulę lub szalotkę pokroić na cieniutkie krążki, dodać do sałaty.
- Mango obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do sałaty.
- Przestudzone mięso pokroić na plastry i ułożyć na sałatce.
- W słoiku połączyć składniki sosu, zakręcić i intensywnie zamieszać, aby powstała jednolita emulsja.
- Sałatkę polać sosem i obficie posypać prażonym sezamem, od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz