500g serka mascarpone
4 żółtka
5 łyżek cukru
skórka z 1 cytryny
2 łyżki mocnego alkoholu (najlepszy będzie likier limoncello, ale może być np. rum lub koniak
150 ml śmietany kremówki
12 ciastek bezowych o średnicy ok.5 cm
1/2 kg truskawek
kilka listków mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Żółtka sparzonych jajek utrzeć w robocie kuchennym dodając stopniowo cukier.
- Partiami dodawać serek mascarpone mieszając nadal na wolnych obrotach.
- Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z masą serową, dodać skórkę cytrynową i alkohol, krem mocno schłodzić w lodówce.
- W pucharkach układać na przemian: krem, pokruszone bezy, plasterki truskawek, krem, bezy itd. Desery od razu podawać udekorowane listkami mięty.
Jeśli zamierzamy przechować deser do następnego dnia, nie dodawajmy alkoholu, bo krem zrobi się rzadki, a do pucharków nakładajmy dopiero przed samym podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz