Składniki (2 porcje):
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 szklanka ryżu do risotto (użyłąm ryż truflowy kupiony w Lidlu podczas tygodnia włoskiego, można użyć zwykłego arborio i przed samym podaniem dodać łyżkę oliwy truflowej)
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
1,5 szklanki rosołu
4 ziarna jałowca
500-600g mieszanych grzybów leśnych
1 łyżka masła
2 łyżki koziego sera (typu Filadelfia lub twardy utarty na tarce)
1 łyżka masła
2 łyżki utartego na płatki parmezanu
pieprz z młynka
gałązki rozmarynu do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Podgrzej oliwę w rondelku, dodaj rozgnieciony czosnek i zeszklij go. Dodaj ryż i smaż mieszając, aż zrobi się szklisty
- Do ryżu dolej wino, gotuj dalej, aż odparuje, wtedy dodaj jałowiec, dolej 3/4 szklanki rosołu, przykryj i gotuj na małym ogniu. Od czasu do czasu dolewaj po trochu pozostały rosół. Łączny czas gotowania, to ok. 15 min.
- Grzyby oczyść, pokrój na kawałki i obsmaż na maśle na złoty kolor. Dodaj je do ryżu, gdy ten gotuje się już od 10 minut. Zamieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut (ryż powinien wewnątrz pozostać leciutko twardy).
- Zdejmij garnek z pieca, dodaj kozi ser i masło, szybko wymieszaj i od razu rozkładaj risotto na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, płatkami parmezanu i udekoruj gałązką rozmarynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz