Ten sycylijski makaron wychodzi poza schematy kojarzące się z kuchnią włoską (suszone pomidory, cukinia, bakłażan itp.), ale, jak pisałam kiedyś, kuchnia sycylijska, to całkiem odmienny świat kulinarny. Niby podobne potrawy (makarony, ravioli, ryby itd.), ale jednak sposób przyrządzania i dodatki lokalne. W tym wypadku głównym lokalnym składnikiem są sardele, małe rybki, a właściwie fileciki w soli i oleju, czasem też świeże sardynki (w tej chwili trudne do złowienia w Polsce, poprzestanę więc na sardelach). Gotowe danie ma pyszny, wytrawny smak, który uwielbiam.
Składniki (3-4 porcje):
makaron (użyłam tagliatelle, ale może być spaghetti, bucatini lub jakiś inny długi makaron)
1 duża bulwa kopru włoskiego (ok. 250g)
1 duża cebula (użyłam białej)
szczypta szafranu
8-10 filecików z sardeli
50g orzeszków pinii
oliwa z oliwek
pieprz mielony
50g rodzynek (dowolnie, ja nie dałam)
zielenina do posypania (zielone części kopru włoskiego lub natka pietruszki)
Sposób przygotowania:
- Koper włoski pokrój w grubą kostkę i zblanszuj w gotującej wodzie przez ok. 3 minuty, przecedź, wody nie wylewaj.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku podgrzej 2-3 łyżki oliwy, dodaj cebulę i podsmaż ją nie rumieniąc, dodaj orzeszki pinii i jeszcze chwilę smaż razem mieszając.
- Do cebuli dodaj 1 łyżkę wazową wody, w której gotował się koper włoski, poczekaj, aż nieco odparuje, dolej sporą porcję oliwy i dodaj szafran, gotuj kolejne 2-3 minuty.
- Filety z sardeli posiekaj lub rozetrzyj na miazgę.
- Do cebuli dodaj rozdrobnione sardele i zblanszowany koper włoski, gotuj przez kolejne 3 minuty, dopraw pieprzem i, jeśli trzeba, solą.
- W międzyczasie ugotuj makaron w wodzie, w której gotował się koper (jeśli jest jej za mało, dodaj czystej wody).
- Gdy makaron jest al dente, przecedź go, wrzuć do sosu, posyp zieleniną i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz