Składniki (3 porcje):
700g dojrzałych, słodkich pomidorów sparzonych, obranych i pokrojonych w ćwiartki
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
2 łodygi selera naciowego pokrojonego na kawałki
1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
200g dojrzałego, słodkiego arbuza bez skóry i bez pestek pokrojonego w grubą kostkę
50 ml passaty pomidorowej
1 kromka białego pieczywa (dowolnie)
garść liści bazylii
1 łyżka czerwonego octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz mielony
do podania:
kilka liści bazylii
odrobina oliwy
pieczywo na grzanki (może być np. bagietka wiejska)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj blenderem na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem do smaku, odstaw do lodówki albo trzymaj w temperaturze pokojowej.
- Pieczywo pokrój w grubą kostkę skrop oliwą i posyp posiekaną bazylią. Wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grill i zapiekaj kilka minut, aż grzanki zrobią się rumiane.
- Gazpacho podaj na zimno lub w temperaturze pokojowej z grzankami i listkami bazylii i skropione kilkoma kroplami oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz