Składniki:
filet z kurczaka o wadze ok. 300 g
sól, pieprz
oregano
suszona papryka
olej do smażenia (najlepiej taki
ze słoika z suszonymi pomidorami)
2 duże łyżki masła
1 szalotka
1 ząbek czosnku
120- 150 g makaronu orzo
1,5 - 2 szklanki bulionu
60-70 g suszonych pomidorów
duża garść opłukanego szpinaku
1 łyżka musztardy z Dijon
2 łyżki utartego parmezanu lub
pecorino
3-4 łyżki śmietanki
1-2 łyżki soku z cytryny
do podania:
listki bazylii
prażone orzeszki pinii
dodatkowa porcja tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na kawałki, przypraw solą, pieprzem, oregano i papryką. Na dużej patelni podgrzej olej i usmaż kawałki kurczaka na złoty kolor. Przełóż na miseczkę i odstaw na bok.
- Na patelnię dodaj teraz masło i wrzuć pokrojoną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj orzo i wymieszaj, aby dobrze okryło się masłem. Podsmażaj przez ok 5 minut.
- Do orzo dodaj teraz bulion i suszone pomidory. Przykryj pokrywką i gotuj 10-15 minut na małym ogniu (jeśli bulion się w tym czasie wygotuje, dodaj jeszcze ½ szklanki)
- Dodaj do orzo szpinak, musztardę, ser i śmietankę, zamieszaj, jeśli trzeba, to dodaj odrobinę soli. Zagotuj ostatni raz. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
- Podaj orzo z prażonymi orzeszkami pinii oraz odrobiną utartego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz