czwartek, 20 lutego 2025

Pinsa z szynką parmeńską, gruszką i chedarem

 
Składniki:

1 spód do pinsy (do kupienia w marketach na stoisku z pieczywem)

1 duża czerwona cebula

1 łyżeczka masła

2 łyżki octu balsamicznego

3-4 plastry sera cheddar Kerrygold

3-4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano

1 gruszka

1 gałązka rozmarynu

kilka orzechów włoskich lub pecan

płynny miód


Sposób przygotowania:


  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni podgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu przez ok. 20 minut do skarmelizowania (nie pozwól, aby się przyrumieniła). Dodaj ocet balsamiczny i smaż jeszcze chwilę do odparowania.
  2. Rozgrzej piekarnik do 220⁰
  3. Pinsę umieść na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
  4. Na pinsie rozłóż równomiernie plastry sera, karmelizowaną cebulę, kawałki szynki i plastry gruszki. Posyp orzechami oraz rozmarynem i wstaw do gorącego piekarnika na 5-6 minut.
  5. Podaj gorącą lub ciepłą skropioną delikatnie płynnym miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz