Składniki:
1 spód do pinsy (do kupienia w marketach na stoisku z
pieczywem)
1 duża
czerwona cebula
1 łyżeczka
masła
2 łyżki
octu balsamicznego
3-4
plastry sera cheddar Kerrygold
3-4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano
1 gruszka
1 gałązka rozmarynu
kilka orzechów włoskich lub pecan
płynny miód
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni podgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu przez ok. 20 minut do skarmelizowania (nie pozwól, aby się przyrumieniła). Dodaj ocet balsamiczny i smaż jeszcze chwilę do odparowania.
- Rozgrzej piekarnik do 220⁰
- Pinsę umieść na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
- Na pinsie rozłóż równomiernie plastry sera, karmelizowaną cebulę, kawałki szynki i plastry gruszki. Posyp orzechami oraz rozmarynem i wstaw do gorącego piekarnika na 5-6 minut.
- Podaj gorącą lub ciepłą skropioną delikatnie płynnym miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz