wtorek, 7 stycznia 2025

Biała czekolada z pistacjami i malinami


Składniki:

120 g masła (użyłam masła Kerrygold)
100 g cukru
50 ml wody
1 łyżeczka olejku waniliowego
195 g mleka w proszku
garstka obranych pistacji
1 op. liofilizowanych malin
2 łyżki niesłodzonej suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

  1. Małą foremkę wyłóż folią spożywczą, na dno wsyp trochę pistacji i malin oraz żurawin. Brzegi folii niech wystają poza brzegi foremki, żeby łatwiej było wyciągnąć blok z naczynia.
  2. Masło, cukier, wodę i olejek waniliowy podgrzej w rondelku, zamieszaj i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia masła.
  3. Mleko w proszku umieść w misce, zacznij dodawać mieszankę maślaną jednocześnie ucierając mikserem do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  4. Do masy dodaj pistacje, żurawiny i maliny, delikatnie wymieszaj.
  5. Masę wyłóż do foremki, dociśnij, okryj wystającymi brzegami folii i wstaw do lodówki do schłodzenia (ok. 2 godziny lub dłużej)

 

Dodając do masy 25 g ciemnego kakao uzyskasz ciemny blok czekoladowy. Zamiast wymienionych bakalii można do niego dodać np. orzechy laskowe i skórkę z pomarańczy lub inne bakalie, a nawet herbatniki lub kawałki chałwy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz