Składniki:
120 g masła (użyłam masła
Kerrygold)
100 g cukru
50 ml wody
1 łyżeczka olejku waniliowego
195 g mleka w proszku
garstka obranych pistacji
1 op. liofilizowanych malin
2 łyżki niesłodzonej suszonej
żurawiny
Sposób przygotowania:
- Małą foremkę wyłóż folią spożywczą, na dno wsyp trochę pistacji i malin oraz żurawin. Brzegi folii niech wystają poza brzegi foremki, żeby łatwiej było wyciągnąć blok z naczynia.
- Masło, cukier, wodę i olejek waniliowy podgrzej w rondelku, zamieszaj i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia masła.
- Mleko w proszku umieść w misce, zacznij dodawać mieszankę maślaną jednocześnie ucierając mikserem do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
- Do masy dodaj pistacje, żurawiny i maliny, delikatnie wymieszaj.
- Masę wyłóż do foremki, dociśnij, okryj wystającymi brzegami folii i wstaw do lodówki do schłodzenia (ok. 2 godziny lub dłużej)
Dodając do masy 25 g ciemnego kakao uzyskasz ciemny blok czekoladowy. Zamiast wymienionych bakalii można do niego dodać np. orzechy laskowe i skórkę z pomarańczy lub inne bakalie, a nawet herbatniki lub kawałki chałwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz