środa, 11 grudnia 2024

Piccata czyli filet z kurczaka w sosie maślano - kaparowym

 


Składniki na 4 porcje

 
2 grube piersi z kurczaka
sól, pieprz mielony
sproszkowany czosnek
odrobina mąki do oprószenia mięsa
1 łyżka oliwy
4 łyżki zimnego masła
2 łyżki kaparów
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
½ szklanki białego, wytrawnego wina
½ szklanki słodkiej śmietany (najlepiej kremówki)
do podania: posiekana natka pietruszki i plasterki cytryny


Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka opłucz, osusz i każdy z nich przetnij wzdłuż na 2 cieńsze kotlety. Mięso posyp solą, pieprzem i odrobiną sproszkowanego czosnku, na koniec oprósz mąką.
  2. Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy, podgrzej i usmaż na niej kotlety z kurczaka na złoty kolor. Po usmażeniu zdejmij je z patelni o odłóż na talerz (przykryj folią lub drugim talerzem, aby nie ostygły).
  3. Na patelnię dodaj 2 łyżki masła, 1 łyżkę kaparów oraz skórkę i sok z cytryny, zamieszaj.
  4. Dolej wino, gotuj przez minutę, aż lekko odparuje. Dodaj śmietanę, gotuj przez 1-2 minuty i zdejmij z ognia. Jeśli trzeba, to posól odrobinę.
  5. Na koniec dodaj pozostałe masło i zamieszaj, aż do rozpuszczenia masła, aby sos nabrał konsystencji emulsji.
  6. Mięso włóż do sosu, a całość posyp pozostałymi kaparami i posiekaną natką, a następnie  udekoruj plasterkami cytryny.

 

Idealnym dodatkiem do tego dania jest makaron (spaghetti, tagliatelle itp.). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz