Składniki na 4 porcje
2 grube piersi z kurczaka
sól, pieprz mielony
sproszkowany czosnek
odrobina mąki do oprószenia mięsa
1 łyżka oliwy
4 łyżki zimnego masła
2 łyżki kaparów
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
½ szklanki białego, wytrawnego
wina
½ szklanki słodkiej śmietany (najlepiej
kremówki)
do podania: posiekana natka
pietruszki i plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka opłucz, osusz i każdy z nich przetnij wzdłuż na 2 cieńsze kotlety. Mięso posyp solą, pieprzem i odrobiną sproszkowanego czosnku, na koniec oprósz mąką.
- Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy, podgrzej i usmaż na niej kotlety z kurczaka na złoty kolor. Po usmażeniu zdejmij je z patelni o odłóż na talerz (przykryj folią lub drugim talerzem, aby nie ostygły).
- Na patelnię dodaj 2 łyżki masła, 1 łyżkę kaparów oraz skórkę i sok z cytryny, zamieszaj.
- Dolej wino, gotuj przez minutę, aż lekko odparuje. Dodaj śmietanę, gotuj przez 1-2 minuty i zdejmij z ognia. Jeśli trzeba, to posól odrobinę.
- Na koniec dodaj pozostałe masło i zamieszaj, aż do rozpuszczenia masła, aby sos nabrał konsystencji emulsji.
- Mięso włóż do sosu, a całość posyp pozostałymi kaparami i posiekaną natką, a następnie udekoruj plasterkami cytryny.
Idealnym dodatkiem do tego dania jest makaron (spaghetti, tagliatelle itp.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz