Składniki (na 16 szt):
ciasto:
220 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
30 g drożdży
1/3 szklanki cukru
500 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko + 2 żółtka
70 g roztopionego masła (użyłam
masła Kerrygold)
1 jajko + 1 łyżka mleka do
posmarowania bułeczek przed pieczeniem
niepełna łyżka płynnego miodu
czubata łyżka grubo posiekanych
pistacji
nadzienie:
100 g masła
½ szklanki cukru (użyłam
muscovado, ale może być też biały)
4 łyżeczki mielonego cynamonu
czubata łyżka drobno posiekanych
pistacji
Sposób przygotowania:
- Do mleka dodaj drożdże, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszaj do rozpuszczenia grudek i odstaw do wyrośnięcia.
- W misie robota umieść pozostałą mąkę i cukier oraz szczyptę soli. Zrób zagłębienie na środku, wlej wyrośnięty rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto hakiem lub ręcznie. Dodaj jajko, następnie po kolei żółtka. Dalej wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wlej roztopione masło i wyrabiaj jeszcze chwilę aż ciasto wchłonie całość masła. Pozostaw kulę ciasta w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W rondelku przygotuj nadzienie: połącz masło, cukier i cynamon. Lekko podgrzej, wymieszaj i odstaw.
- Po 40-60 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż je na blat i zagnieć kilka razy, a następnie rozwałkuj na prostokąt (podsypuj niewielką ilością mąki, jeśli trzeba). Ustaw ciasto dłuższym bokiem do siebie. Posmaruj prostokąt przygotowanym nadzieniem cynamonowym i posyp posiekanymi pistacjami. Następnie 1/3 powierzchni ciasta od lewej strony złóż do środka, to samo zrób z prawą 1/3 powierzchni ciasta. Uzyskasz 3-warstwowy prostokąt o mniejszej powierzchni niż ten wyjściowy. Obróć go o 90 st (czyli znowu dłuższym bokiem do siebie) i ponownie rozwałkuj, tym razem na prostokąt o wymiarach ok. 22 x 50 cm.
- Teraz potnij ciasto wzdłuż krótszego boku na równe paski o szerokości ok. 3 cm. Powinno ich wyjść ok. 16.
- Formowanie bułeczek. Każdy pasek ciasta skręć najpierw jak spiralkę dookoła własnej osi, następnie chwyć jeden koniec ciasta w dwa palce lewej ręki i, trzymając drugi koniec ciasta w prawej ręce, owiń ciasto dookoła końcówki trzymanej w lewej ręce. Zatknij prawą końcówkę ciasta w środek lub pod spód bułeczki. Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do pieca odczekaj jeszcze ok. 20 min., aby bułeczki podrosły. Przed samym pieczeniem posmaruj każdą bułeczkę jajkiem roztrzepanym z mlekiem używając do tego celu pędzelka.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180⁰ C, wstaw blachę z bułeczkami i piecz ok. 20 minut do uzyskania rumianego koloru.
- Przestudzone bułeczki posmaruj bardzo delikatnie miodem (wystarczy dosłownie muśnięcie) i posyp grubo posiekanymi pistacjami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz