poniedziałek, 12 czerwca 2017

Delikatny mus szparagowo-bazyliowy

Składniki (na 3 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów
garść liści bazylii
1 opakowanie serka typu Filadelfia
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
dodatkowo kilka główek szparagów i kilka listków bazylii do dekoracji



Sposób przygotowania:
  1. Szparagi umyj, pokrój na kawałki i ugotuj w małej ilości wody. Ugotowane szparagi odcedź.
  2. Blenderem zmiksuj szparagi razem z liśćmi bazylii na gładkie pure.
  3.  Po całkowitym wystygnięciu do masy szparagowej dodaj serek i wymieszaj.
  4. Dodaj ubitą kremówkę i delikatnie zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Mus rozłóż do małych miseczek lub szklaneczek, udekoruj i podawaj z bagietką.