5-6 młodych buraczków
1 łyżeczka ziaren kuminu i kolendry
ok. 15 szt orzeszków cashew
1 łyżeczka miodu
garść opłukanych i osuszonych liści sałaty
garstka liści fioletowej bazylii
50g koziego sera
ok. 10-15 szt jeżyn
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Opłukane buraczki ułóż na folii aluminiowej dodaj kumin i kolendrę, zawiń w folię i upiecz w piekarniku do miękkości.
- Miód podgrzej na małej patelni, dodaj orzeszki i mieszając podsmaż do skarmelizowania, odstaw do wystygnięcia.
- Na talerzu ułóż liście sałaty i bazylii, połówki lub ćwiartki upieczonych buraczków, kawałki sera i jeżyny. Posyp orzeszkami.
- Składniki sosu połącz, wymieszaj na gładką emulsję i polej nim sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz