Składniki (na 2 porcje):
makaron tagliatelle lub spaghetti (ilość na 2 porcje)
40g sera cheddar Kerrygold
1 jajko
5-6 łyżek śmietany 12%
kilka gałązek tymianku
80g kiełbasy chorizo
180g zielonych szparagów
sól
pieprz mielony
3 gałązki natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Ser zetrzyj na drobnej tarce.
- W miseczce roztrzep jajko, dodaj śmietanę, utarty ser i listki tymianku. Lekko posól i odstaw na bok.
- Chorizo pokrój na kawałki i podsmaż na patelni nie dodając tłuszczu.
- Usuń zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój je na kawałki długości ok. 3 cm. Wrzuć na gotującą, posoloną wodę i gotuj 2-3 minuty, odcedź.
- Ugotuj makaron, odcedź i do gorącego dodaj chorizo oraz szparagi, wymieszaj.
- Dodaj sos śmietanowy i szybko wymieszaj, aby ser zawarty w sosie rozpuścił się na gorącym makaronie.
Przed podaniem posyp każdą porcję posiekaną natką i mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz