5-6 krewetek średniej wielkości
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
1 szalotka obrana i pokrojona w kostkę
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1-2 łyżki koniaku lub brandy
garść liści rukoli
5-6 szt pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
sól
pieprz mielony
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Na patelni podgrzej połowę oliwy i podsmaż obrane i posolone krewetki, przełóż je do miseczki i odstaw pod przykryciem.
- Na patelnię dodaj resztę oliwy i masło, wrzuć czosnek i szalotkę i podsmażaj do zeszklenia.
- Dolej białe wino i poczekaj aż się zredukuje mniej więcej o połowę, dolej koniak.
- Na sos wrzuć lekko rozdrobnioną rukolę i podsmażaj w sosie około 2-3 minuty mieszając.
- Dodaj połówki pomidorków i duś wszystko razem jeszcze minutę (pomidorki mają się tylko podgrzać, nie ugotować).
- Na koniec dodaj krewetki, wymieszaj z pozostałymi składnikami, trzymaj na ogniu jeszcze minutę, aby krewetki podgrzały się. Gotowe danie dopraw solą do smaku.
- Sałatkę podaj posypaną mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz