Smażone papryczki pimientos del padrone:
Składniki:
300 g papryczek padrone (można je okazjonalnie dostać w Lidlu lub Biedronce)
gruba sól morska
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Na patelni mocno podgrzej oliwę, wrzuć papryczki, podsmażaj mieszając.
- Po kilku minutach posyp solą i od razu podaj np. z bagietką.
Pasta z pieczonych bakłażanów i papryki.
Składniki:
2 większe bakłażany
2 czerwone papryki
1-2 strączki chilli lub pepperoni
2 posiekane ząbki czosnku
otarta skórka i sok z 1 cytryny
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki lub tymianku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
pieprz mielony
sól
1-2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Bakłażany, paprykę i chilli upiecz w piekarniku (temperatura 180° C, czas około 50 minut), w trakcie pieczenia warzywa obróć 2-3 krotnie).
- Po przestygnięciu z przekrojonego bakłażana łyżką wyjmij miąższ, przełóż na sitko do odsączenia. Paprykę obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, z chilli usuń pestki i dodaj do bakłażanów. Poczekaj, aż soki z warzyw spłyną przez sitko. Jeśli warzywa nadal są mocno nasączone sokiem, podsmaż je na patelni aby odparowały dodając jedną łyżkę oliwy.
- Warzywa (odsączone lub odsączone i podsmażone) przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki oprócz soli i oliwy.
- Wszystko razem zmiksuj na pastę, na koniec dopraw do smaku solą i dodaj oliwę. Podaj z bagietką (można podać na ciepło lub na zimno).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz