Mam takie nieodparte wrażenie, że dodanie kwiatów cukinii do niektórych potraw zamienia je w coś z pogranicza poezji. Może to dlatego, że dla mnie mają w sobie ulotność motyli, a może dlatego, że potrafią przybrać tak finezyjne kształty, w każdym razie żaden znany mi kwiat nie potrafi się zwinąć w tak wyrafinowany sposób jak kwiat cukinii. A może to ta ich wrażliwość i efemeryczność...
Składniki (na 4 foremki o średnicy 13 cm):
ciasto:
125g mąki + odrobina do wysypania foremek
75g masła + odrobina do wysmarowania foremek
2 łyżki wody
szczypta soli
nadzienie:
1 niezbyt duża cukinia
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
1 szalotka obrana i pokrojona w kostkę
ok. 12 posiekanych listków szałwii
sól, pieprz mielony
100g kremówki
2 jajka
1/2 opakowania koziego serka - roladki
6-8 kwiatów cukinii
Sposób przygotowania:
- Z mąki i masła zagnieć ciasto dodając w trakcie zagniatania sól i po trochu wodę. Ciasto podziel na 4 równe porcje. Wysmarowane masłem i wysypane mąką foremki wyłóż rozwałkowanymi kawałkami ciasta, ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw foremki do lodówki na minimum godzinę.
- Cukinię zetrzyj wraz ze skórą na tarce o grubych otworach, posyp lekko solą i odstaw na sitko, aby puściła sok.
- Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i szalotkę podsmażaj, aby się lekko zeszkliły. Dodaj utartą i odsączoną cukinię oraz szałwię, podsmażaj mieszając i uważaj, żeby się nie przyrumieniła. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzej do 180° C i wstaw foremki z ciastem (w każdej kawałek papieru do pieczenia, a na nim garść suszonej fasoli w celu obciążenia, aby ciasto nie wyrastało). Podpiekaj ciasto przez ok. 8-10 minut, następnie wyjmij foremki z piekarnika i usuń fasolki.
- W misce połącz jajka i śmietanę, dodaj szczyptę soli (nie ubijaj jajek zbyt długo, aby ich nie napowietrzyć, inaczej tarta może opaść).
- Do miski dodaj usmażoną cukinię i wymieszaj. Farsz gotowy.
- Kwiaty cukinii oczyść delikatnym pędzelkiem (nie płucz), przetnij wzdłuż w jednym miejscu i usuń pręciki.
- Na podpieczone ciasto wyłóż farsz, posyp go małymi kawałeczkami koziego sera, a na wierzchu ułóż kwiaty cukinii.
- Tartaletki wstaw z powrotem do piekarnika i w tej samej temperaturze zapiekaj jeszcze 15-20 minut lub do czasu, gdy farsz się delikatnie zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz