środa, 16 sierpnia 2017

Skyrnik, czyli ciasto jagodowe na skyrze lub jogurcie greckim


Skyr - tradycyjny islandzki produkt znany od ponad tysiąca lat, to po prostu super food z epoki Wikingów. Nie jest to jogurt i nie jest to ser. Skyr, to skyr i koniec. Ma aksamitną konsystencję, nie zawiera tłuszczu, za to jest przebogaty w białko. I nie proponuję Wam tu przepisu niewykonalnego z powodu niedostępności produktu w Polsce. Skyr od niedawna jest dostępny w Biedronce, a pochodzi z mleczarni Piątnica. Brawo jedni i drudzy. Jest radość...

Składniki (na tortownicę o średnicy 25-26 cm):

spód:
190g ciasteczek korzennych (najlepiej takich z Ikei)
50g roztopionego masła

warstwa biała (wszystkie składniki koniecznie w temperaturze pokojowej):
2 płaskie łyżki żelatyny
160 ml kremówki
700 g skyru naturalnego lub jogurtu greckiego (skyr można dostać w Biedronce)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
6-8 łyżek miodu (lub cukier do smaku)

warstwa jagodowa:
4 łyżeczki żelatyny
450 g czarnych jagód
2 łyżki soku z cytryny
250 ml kremówki
3 łyżki cukru lub więcej, jeśli owoce są bardzo kwaśne

polewa jagodowa:
2 łyżeczki żelatyny
200 g czarnych jagód
1 łyżka soku z cytryny
1/2 - 1 łyżka cukru (lub trochę więcej, jeśli owoce są bardzo kwaśne)


Sposób przygotowania:
spód:
  1. Ciasteczka pokrusz dokładnie, dodaj do nich roztopione masło, połącz. 
  2. Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż masą ciasteczkową, dociśnij masę do dna i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180º C. Podpiekaj 10 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
warstwa biała:
  1. Żelatynę namocz w 1/4 szklanki wody. Po 10 minutach podgrzej do rozpuszczenia i poczekaj aż przestygnie.
  2. Kremówkę ubij na sztywno i bardzo delikatnie wmieszaj ją w skyr połączony z miodem i ekstraktem z wanilii. 
  3. Do masy skyrowej ostrożnie dodaj żelatynę mieszając masę, aby nie utworzyły się grudki (można dodać najpierw 2-3 łyżki masy do żelatyny, a dopiero potem przełożyć wszystko do miski z resztą masy).
  4. Masę wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, aby stężała.
warstwa jagodowa:
  1.  Żelatynę namocz w 3-4 łyżkach wody. Po 10 minutach podgrzej do rozpuszczenia i poczekaj, aż przestygnie.
  2. Jagody zmiksuj blenderem na idealnie gładkie pure. Dodaj sok z cytryny i cukier.
  3. Kremówkę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj ją w pure jagodowe.
  4. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki pure jagodowego, wymieszaj, po czym przełóż tę mieszankę do pozostałego pure. Dokładnie wymieszaj, aby kolor był jednolity.
  5. Masę jagodową przełóż do tortownicy układając równą warstwą na lekko zestalonej już warstwie białej. Tortownicę wstaw ponownie do lodówki, aby warstwa jagodowa zesztywniała.
polewa jagodowa:
  1. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody. Po 10 minutach podgrzej do rozpuszczenia.
  2. Jagody zmiksuj blenderem i umieść pure w rondelku, dodaj sok cytrynowy i cukier. Gotuj jak marmoladę przez 5-10 minut. Na koniec połącz z żelatyną. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Polewę jagodową wyłóż równą, cienką warstwa na ciasto, po czym ciasto wstaw ponownie do lodówki, aby całkowicie stężało. 
Gotowe ciasto można udekorować świeżymi owocami, bezikami, listkami melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz