Skyr - tradycyjny islandzki produkt znany od ponad tysiąca lat, to po prostu super food z epoki Wikingów. Nie jest to jogurt i nie jest to ser. Skyr, to skyr i koniec. Ma aksamitną konsystencję, nie zawiera tłuszczu, za to jest przebogaty w białko. I nie proponuję Wam tu przepisu niewykonalnego z powodu niedostępności produktu w Polsce. Skyr od niedawna jest dostępny w Biedronce, a pochodzi z mleczarni Piątnica. Brawo jedni i drudzy. Jest radość...
Składniki (na tortownicę o średnicy 25-26 cm):
spód:
190g ciasteczek korzennych (najlepiej takich z Ikei)
50g roztopionego masła
warstwa biała (wszystkie składniki koniecznie w temperaturze pokojowej):
2 płaskie łyżki żelatyny
160 ml kremówki
700 g skyru naturalnego lub jogurtu greckiego (skyr można dostać w Biedronce)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
6-8 łyżek miodu (lub cukier do smaku)
warstwa jagodowa:
4 łyżeczki żelatyny
450 g czarnych jagód
2 łyżki soku z cytryny
250 ml kremówki
3 łyżki cukru lub więcej, jeśli owoce są bardzo kwaśne
polewa jagodowa:
2 łyżeczki żelatyny
200 g czarnych jagód
1 łyżka soku z cytryny
1/2 - 1 łyżka cukru (lub trochę więcej, jeśli owoce są bardzo kwaśne)
Sposób przygotowania:
spód:
- Ciasteczka pokrusz dokładnie, dodaj do nich roztopione masło, połącz.
- Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż masą ciasteczkową, dociśnij masę do dna i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180º C. Podpiekaj 10 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- Żelatynę namocz w 1/4 szklanki wody. Po 10 minutach podgrzej do rozpuszczenia i poczekaj aż przestygnie.
- Kremówkę ubij na sztywno i bardzo delikatnie wmieszaj ją w skyr połączony z miodem i ekstraktem z wanilii.
- Do masy skyrowej ostrożnie dodaj żelatynę mieszając masę, aby nie utworzyły się grudki (można dodać najpierw 2-3 łyżki masy do żelatyny, a dopiero potem przełożyć wszystko do miski z resztą masy).
- Masę wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki, aby stężała.
- Żelatynę namocz w 3-4 łyżkach wody. Po 10 minutach podgrzej do rozpuszczenia i poczekaj, aż przestygnie.
- Jagody zmiksuj blenderem na idealnie gładkie pure. Dodaj sok z cytryny i cukier.
- Kremówkę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj ją w pure jagodowe.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki pure jagodowego, wymieszaj, po czym przełóż tę mieszankę do pozostałego pure. Dokładnie wymieszaj, aby kolor był jednolity.
- Masę jagodową przełóż do tortownicy układając równą warstwą na lekko zestalonej już warstwie białej. Tortownicę wstaw ponownie do lodówki, aby warstwa jagodowa zesztywniała.
- Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody. Po 10 minutach podgrzej do rozpuszczenia.
- Jagody zmiksuj blenderem i umieść pure w rondelku, dodaj sok cytrynowy i cukier. Gotuj jak marmoladę przez 5-10 minut. Na koniec połącz z żelatyną. Odstaw do przestygnięcia.
- Polewę jagodową wyłóż równą, cienką warstwa na ciasto, po czym ciasto wstaw ponownie do lodówki, aby całkowicie stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz