czwartek, 17 sierpnia 2017

Ceviche z łososia


Składniki (2 porcje):
200 g bardzo świeżego łososia bez skóry, tłuszczu i ości
sok z 2 limonek
1 mała czerwona cebula 
1 mały strączek chili 
2 łyżki posiekanej kolendry
1 owoc marakui
1/2 - 3/4  mango pokrojonego w kostkę
mały owoc awokado pokrojony w kostkę
2 łyżki obranych czerwonych porzeczek
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
  1. Łososia pokrój w kostkę, posól, zalej sokiem z limonki (ryba powinna być przykryta sokiem) i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  2. W czasie, gdy ryba się marynuje, przygotuj pozostałe składniki (dobrze, żeby wszystkie składniki były z lodówki).
  3. Wyjmij rybę z lodówki i dodaj do niej resztę składników, wymieszaj i od razu podawaj.
Ceviche nie można zbyt długo przechowywać, gdyż sok z limonki może zmienić kolor niektórych składników. Najlepiej przygotować tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz