czwartek, 22 sierpnia 2013

Pieczone pomidory z czosnkiem i z ziołami na zupę lub do sałatek



Składniki :
(podana ilość wystarcza na 2 - 3 porcje jako dodatek do sałatki lub makaronu)

500 - 600 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru pudru
1,5 łyżki posiekanych ziół (bazylia, oregano tymianek lub sama bazylia)
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. W misce umieść przekrojone na pół pomidorki. Dodaj oliwę, cukier puder, zioła, czosnek, dużą szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Wszystko przemieszaj, aby pomidorki pokryły się wszystkimi składnikami.
  2. Tak przygotowane pomidorki przełóż na blachę przykrytą folią lub papierem do pieczenia. Pomidorki powinny być ułożone przecięciem do góry.
  3. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 ° C z włączonym obiegiem powietrza i piecz 90 - 100 minut lub do czasu, aż pomidorki lekko podeschną i się pomarszczą.
W ten sam sposób można przygotować duże pomidory, najlepiej odmiany Lima (są mięsiste i mają mało soku, wiec najlepiej się nadają do upieczenia), które równie dobrze sprawdzą się w tej samej roli, czyli w makaronach lub sałatkach. Można też z nich przygotować zupę. W przypadku pieczenia dużych pomidorów trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników oraz odrobinę wydłużyć czas pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz