Składniki (ok.
5 porcji):
Ok. 1,5 kg
pomidorów, które mają mało soku, dużo miąższu (np. odmiany lima)
4-5 ząbków
czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki
posiekanej bazylii , oregano i tymianku
odrobina cukru
pudru
ok. 0,75 l rosołu drobiowego lub warzywnego
2-3 łyżki mocnego
alkoholu (użyłam białej żubrówki)
150 ml ubitej
kremówki (dowolnie)
do dekoracji:
płatki suszonych
pomidorów
gałązka selera
naciowego na porcję
Sposób
przygotowania:
Pomidory upiekłam, jak w przepisie: http://bazyliaczywanilia.blogspot.com/2013/08/pieczone-pomidory-z-czosnkiem-i-z.html (ten etap można
wykonać dzień wcześniej).
Przestudzone
pomidory oraz czosnek pozbawiony łupinek przetarłam do garnka przez drobne sitko, żeby zgubić
pestki i skórki. Powstały przecier rozprowadziłam rosołem z kurczaka pilnując, żeby zupa pozostała dość gęstym
kremem. Doprawiłam solą i pieprzem do
smaku , dolałam alkohol. Na koniec wmieszałam delikatnie ubitą śmietanę
zostawiając odrobinę do dekoracji. Śmietana nie jest niezbędna, ale jej dodatek
dodał mojemu kremowi pomidorowemu lekkości i puszystości.
Zupę podałam w
śmiesznych, przekrzywionych szklankach dekorując kleksem śmietany, płatkami suszonych pomidorów i gałązką
młodego selera naciowego. Jako dodatek można wykorzystać chrupiące chipsy pomidorowe.
Taką zupę można w gorący dzień podać z lodówki jako chłodnik, można tez ją podawać na gorąco, w obu wersjach świetnie smakuje.
Taką zupę można w gorący dzień podać z lodówki jako chłodnik, można tez ją podawać na gorąco, w obu wersjach świetnie smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz