Składniki :
(podana ilość wystarcza na 2 - 3 porcje jako dodatek do sałatki lub makaronu)
500 - 600 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru pudru
1,5 łyżki posiekanych ziół (bazylia, oregano tymianek lub sama bazylia)
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
- W misce umieść przekrojone na pół pomidorki. Dodaj oliwę, cukier puder, zioła, czosnek, dużą szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Wszystko przemieszaj, aby pomidorki pokryły się wszystkimi składnikami.
- Tak przygotowane pomidorki przełóż na blachę przykrytą folią lub papierem do pieczenia. Pomidorki powinny być ułożone przecięciem do góry.
- Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 ° C z włączonym obiegiem powietrza i piecz 90 - 100 minut lub do czasu, aż pomidorki lekko podeschną i się pomarszczą.
W ten sam sposób można przygotować duże pomidory, najlepiej odmiany Lima (są mięsiste i mają mało soku, wiec najlepiej się nadają do upieczenia), które równie dobrze sprawdzą się w tej samej roli, czyli w makaronach lub sałatkach. Można też z nich przygotować zupę. W przypadku pieczenia dużych pomidorów trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników oraz odrobinę wydłużyć czas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz