wtorek, 15 marca 2016

Orientalna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Składniki (4 -5 porcji):
1/2 kg obranej dyni
1 duża lub 2 małe marchewki
1 duża cebula
ok 4-5 cm świeżego imbiru
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
sól i pieprz do smaku
1 puszka mleka kokosowego



Sposób przygotowania:
  1. Dynię, obraną marchew i cebulę pokrój w kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. 
  2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, a następnie dodaj dynię i marchew oraz imbir. Zamieszaj i smaż przez chwilę, a następnie podlej odrobiną wody, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
  3. Zupę zestaw z ognia i zmiksuj blenderem na aksamitny krem.
  4. Dodaj całą puszkę mleka kokosowego. Podgrzewaj do całkowitego rozprowadzenia mleka. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można ją rozprowadzić wodą lub rosołem .
  5. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, a jeśli wolisz jeszcze bardziej pikantną, można dodać więcej chilli. Gotowe! Przed podaniem posypałam porcje zupy prażonymi ziarnami (pestki dyni, sezam itp.)