wtorek, 8 listopada 2016

Pieczona dynia z ziarnami i dipem z bakłażana


Ottolenghi jest aktualnie jedną z najmodniejszych restauracji w Londynie, a zasłynęła z potraw, które można by określić słowami "bold and brave", bowiem znakiem rozpoznawczym kuchni Ottolenghi jest odważne łączenie składników, smaków, konsystencji  i kolorów, dzięki czemu powstają potrawy niecodzienne i oryginalne, w których pobrzmiewają nuty Bliskiego Wschodu, w tym Syrii, Libanu, Iranu, Izraela, które przenikają się z nutami śródziemnomorskimi i azjatyckimi. Yotam Ottolenghi - chef  i współwłaściciel restauracji, który sam jest Izraelczykiem, a jednocześnie osobą kreatywną ponad miarę, potrafi połączyć wszystko ze wszystkim i za każdym razem uzyskać efekt "wow".
Ostatnio udało mi się kupić książkę z przepisami Yotama Ottolenghi. Obejrzałam ją już wiele razy i wciąż nie mogę wyjść z podziwu nad wyobraźnią i fantazją Yotama. Będę sukcesywnie odtwarzać te potrawy, bo są inne, niż wszystkie. Na pierwszy ogień idzie pieczona dynia z ziarnami i dipem z bakłażana.
Składniki (na 12 kawałków, tj. 4 porcje po 3 kawałki)):

dynia:
1 średniej wielkości dynia (na ok. 12 kawałków)
garstka mieszanych ziół, np. szałwii, tymianku, rozmarynu (opcjonalnie)
sól,
oliwa z oliwek
mieszane ziarna (użyłam pestek dyni, słonecznika, ziarna sezamu i czarnuszki,wszystkiego po 1 łyżce)
2 garście liści szpinaku baby lub bazylii

dip z bakłażana:
1 większy bakłażan
150g gęstego jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
1,5 łyżki melasy z granatu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

dynia:
  1. Dynię pokrój na kawałki (nie obieraj), ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  2. Kawałki dyni posól, posyp listkami ziół i skrop oliwą. 
  3. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i upiecz dynię do miękkości, (20-25 minut).
  4. Ziarna podsmaż na suchej patelni, żeby nabrały złotawego koloru i chrupkości.
dip z bakłażana:
  1. Bakłażana nakłuj w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill (poziom 3). Piecz 10-15 minut, aż skórka będzie lekko spalona, a wnętrze zupełnie miękkie (w połowie pieczenia obróć bakłażana).
  2. Przestudzonego bakłażana przekrój i "wybierz" łyżką miąższ, zmiksuj go blenderem na pure.
  3. Do pure dodaj pozostałe składniki, zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki, aby dip się schłodził.
Dynię podaj na liściach szpinaku, na ciepło lub na zimno posypaną ziarnami i z dodatkiem schłodzonego dipu z bakłażana. Można ją też wykorzystać jako dodatek do mięsa.