poniedziałek, 14 listopada 2016

Pierożki ravioli z dynią i serem feta polane masłem szałwiowym

Składniki (ok. 25-30 szt) :

ciasto:
300g mąki  (polecam włoską mąkę "la tua farina")
2 jajka
1 żółtko
1/3 - 1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy
płatki parmezanu do podania

nadzienie:
400g dyni
200g sera feta
1 czubata łyżka utartego parmezanu
listki z 2 gałązek tymianku
sól, pieprz mielony

sos:
2 - 3 łyżki masła
ok. 15 listków świeżej szałwii


Sposób przygotowania:
  1. Dynię pokrój na małe kawałki (ze skórą) i upiecz do miękkości  w piekarniku nagrzanym do 170 ° C (trwa to ok. 20 min).
  2. Zagnieć ciasto: mąkę wysyp na stolnicę, przemieszaj z jajkami i żółtkiem, dodaj oliwę i połowę wody. Zagniataj ciasto, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, jeśli będzie zbyt luźne, dodaj odrobinę mąki. Odstaw na bok pod przykryciem.
  3. Przestudzone kawałki dyni oddziel od skóry i zmiksuj blenderem razem z fetą, dodaj utarty parmezan, listki tymianku, dopraw do smaku pieprzem i, jeśli trzeba, solą.
  4. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat, rozłóż porcje nadzienia na połowie płata ciasta, przykryj drugą połową, dociśnij pierożki dookoła nadzienia i wycinaj okrągłe lub kwadratowe ravioli.
  5. Gotowe pierożki wrzucaj na gotującą posoloną  wodę i gotuj nie dłużej niż 10 minut od wypłynięcia.
  6. W czasie, kiedy pierożki się gotują przygotuj masło szałwiowe.Masło podgrzej na małym ogniu i smaż na nim listki szałwii do czasu, aż będą chrupiące (uwaga, nie należy rumienić masła).
  7. Pierożki podaj polane masłem i posypane płatkami parmezanu..