ciasto:
300g mąki (polecam włoską mąkę "la tua farina")
2 jajka
1 żółtko
1/3 - 1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy
płatki parmezanu do podania
nadzienie:
400g dyni
200g sera feta
1 czubata łyżka utartego parmezanu
listki z 2 gałązek tymianku
sól, pieprz mielony
sos:
2 - 3 łyżki masła
ok. 15 listków świeżej szałwii
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój na małe kawałki (ze skórą) i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 170 ° C (trwa to ok. 20 min).
- Zagnieć ciasto: mąkę wysyp na stolnicę, przemieszaj z jajkami i żółtkiem, dodaj oliwę i połowę wody. Zagniataj ciasto, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, jeśli będzie zbyt luźne, dodaj odrobinę mąki. Odstaw na bok pod przykryciem.
- Przestudzone kawałki dyni oddziel od skóry i zmiksuj blenderem razem z fetą, dodaj utarty parmezan, listki tymianku, dopraw do smaku pieprzem i, jeśli trzeba, solą.
- Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat, rozłóż porcje nadzienia na połowie płata ciasta, przykryj drugą połową, dociśnij pierożki dookoła nadzienia i wycinaj okrągłe lub kwadratowe ravioli.
- Gotowe pierożki wrzucaj na gotującą posoloną wodę i gotuj nie dłużej niż 10 minut od wypłynięcia.
- W czasie, kiedy pierożki się gotują przygotuj masło szałwiowe.Masło podgrzej na małym ogniu i smaż na nim listki szałwii do czasu, aż będą chrupiące (uwaga, nie należy rumienić masła).
- Pierożki podaj polane masłem i posypane płatkami parmezanu..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz