poniedziałek, 30 września 2013

Risotto z dynią, szałwią i wędzoną szynką


Składniki (3 porcje):

1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
1 lyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
garść listków szałwii plus kilka do dekoracji
3/4 szklanki białego wina
2 szklanki rosołu drobiowego
1-1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę
3 plastry wędzonej szynki (np. parmeńskiej lub Serrano)
2 łyżki utartego twardego sera owczego
1 łyżka masła
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać posiekany ząbek czosnku i posiekane listki szałwii, zeszklić.
  2. Dodać ryż i gotować przez chwilę mieszając, aż ryż zrobi sie lekko szklisty.
  3. Wlac wino, chwilę gotować (3-4 min), aby odparowało.
  4. Dodać 1 szklankę rosołu, wrzucić dynię, zamieszać i dalej gotować na niewielkim ogniu, uzupełniać po trochu rosół w miarę, jak potrawa będzie gęstniała (na tym etapie gotowanie trwa ok. 15 min.).
  5. Krótko przed końcem dodać szynkę pokrojoną na małe kawałki, jeśli trzeba, to dosolić.
  6. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest z wierzchu miękki, a w środku lekko chrupiący, a cała potrawa ma kremową, lekko kleistą konsystencję.
  7. Do ugotowanego risotto dodajemy masło i ser, mieszamy i natychmiast podajemy posypane pieprzem  z kilkoma listkami szałwii w charakterze dekoracji.