Składniki (3 porcje):
1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
1 lyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
garść listków szałwii plus kilka do dekoracji
3/4 szklanki białego wina
2 szklanki rosołu drobiowego
1-1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę
3 plastry wędzonej szynki (np. parmeńskiej lub Serrano)
2 łyżki utartego twardego sera owczego
1 łyżka masła
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać posiekany ząbek czosnku i posiekane listki szałwii, zeszklić.
- Dodać ryż i gotować przez chwilę mieszając, aż ryż zrobi sie lekko szklisty.
- Wlac wino, chwilę gotować (3-4 min), aby odparowało.
- Dodać 1 szklankę rosołu, wrzucić dynię, zamieszać i dalej gotować na niewielkim ogniu, uzupełniać po trochu rosół w miarę, jak potrawa będzie gęstniała (na tym etapie gotowanie trwa ok. 15 min.).
- Krótko przed końcem dodać szynkę pokrojoną na małe kawałki, jeśli trzeba, to dosolić.
- Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest z wierzchu miękki, a w środku lekko chrupiący, a cała potrawa ma kremową, lekko kleistą konsystencję.
- Do ugotowanego risotto dodajemy masło i ser, mieszamy i natychmiast podajemy posypane pieprzem z kilkoma listkami szałwii w charakterze dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz