czwartek, 12 września 2013

Tatar z wędzonego łososia z orzechami laskowymi, ogórkiem , imbirem i czerwonym pieprzem



Składniki (2 porcje):
100g wędzonego łososia
2 cm korzenia imbiru
5 cm zielonego ogórka
ok. 15 orzechów laskowych
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 niepełna łyżka ziaren czerwonego pieprzu i kilka do dekoracji
gałązka koperku do dekoracji
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Plastry łososia drobno posiekać, przełożyć do miski
  2. Dodać utarty imbir, ogórka pokrojonego w drobną kostkę, grubo posiekane orzechy i czerwony pieprz oraz oliwę i sok z cytryny. 
  3. Dokładnie wymieszać, jeśli trzeba, doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem. Tatar podałam w…maselniczkach firmy Maxwell and Williams.