sobota, 28 grudnia 2013

Trzy twarze śledzia albo śledziowy tapas

Lepiej późno, niż wcale, więc dzielę się moim nowym patentem na śledzie. Trzy różne odsłony tej ryby zdadzą egzamin nie tylko w Wigilię, ale też przy okazji Sylwestra, karnawału, czy wreszcie "śledzika" zwanego w Poznaniu, nie wiedzieć dlaczego,  "podkoziołkiem".

Składniki (wspólne dla wszystkich 3 wersji):
Śledzie matjasy - najczęściej kupuję śledzie solone na wagę albo w wiadereczku Lisnera z napisem "bez konserwantów"
mleko
Przygotowanie wstępne:
Śledzie opłukać w zimnej wodzie, zalać mlekiem i odstawić na noc do lodówki w przykrytym naczyniu.

Wersja 1 - śledzie z suszonymi śliwkami, orzechami i czerwoną cebulą w oleju rydzowym


Składniki:
garść suszonych (a jeszcze lepiej wędzonych) śliwek bez pestek pokrojonych w plasterki
garść obranych i rozdrobnionych na ćwiartki orzechów włoskich
1 duża czerwona cebula lub 2 małe pokrojone w piórka i posypane solą
1 gruby plaster cytryny
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
olej rydzowy (ok. 1/2 szklanki)

Sposób przygotowania:
  1. Wymoczone w mleku śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki długości ok. 3-4 cm (łącznie potrzebujemy ok. 12-15 kawałków)
  2. W słoiku układać na przemian: warstwę śledzi, łyżkę oleju rydzowego, warstwę śliwek wymieszanych z orzechami i cebulą, łyżkę oleju rydzowego, przyprawy, warstwę śledzi, łyżkę oleju... itd. aż do wyczerpaniu składników.
  3. Na wierzchu położyć plaster cytryny.
  4. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, żeby smaki się "przegryzły"

Wersja 2 - śledzie w stylu szwedzkim w sosie miodowo-musztardowym z gorczycą




Składniki:
3 łyżki szwedzkiej musztardy (może być też francuska musztarda z Dijon, najlepiej z całymi ziarnami gorczycy)
2 łyżki majonezu
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżka posiekanego koperku
nasiona gorczycy

Sposób przygotowania:
  1. Wymoczone w mleku śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki długości ok. 3-4 cm (łącznie potrzebujemy ok. 12-15 kawałków)
  2. Przygotować sos: musztardę połączyć z majonezem, dodać sok z cytryny, miód, koper, gorczycę, jesli trzeba, można sos dosolić 
  3. W słoiku układać na przemian: warstwę śledzi, warstwę sosu aż do wyczerpania składników, wstawić do lodówki na 1-2 godziny lub dłużej.

Wersja 3. Śledzie pod jabłkowo - ogórkową pierzynką 




Składniki:
1 kubek kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
1/2 filiżanki majonezu
1 kwaśne jabłko
1 - 2 ogórki konserwowe
1 szalotka pokrojona w kosteczkę
1 łyżka posiekanego kopru
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Wymoczone w mleku śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki długości ok. 3-4 cm (łącznie potrzebujemy ok. 12-15 kawałków)
  2. Przygotować sos: połączyć majonez ze śmietaną lub jogurtem, dodać utarte na grubej tarce jabłko i ogórek oraz szalotkę. Wymieszać i, jeśli trzeba, posolić, dodać też trochę mielonego pieprzu. Pierzynka gotowa.
  3. Kawałki śledzia układać na półmisku, na każdym położyć łyżkę pierzynki i podawać.